Viime viikolla jonossa kuulin, kun takanani seisova nuori mies kuvaili edempänä seisovaa nuorta naista huorannäköiseksi.

Odottaessani viimeisilläni pientä tyttövauvaa, en voinut olla puuttumatta asiaan ja sanoin hänelle kohteliaasti, ettei ole sopivaa kuvailla ketään huoranäköiseksi. Anteeksipyytävän näköisenä hän kertoi minulle, ettei hän missään nimessä tarkoittanut minua. Katsoessani tämän nuoren miehen kasvoille ilmestyvää pienoista häpeää, jäin pohtimaan miksi meillä niin usein ajatellaan, että on ok puhua pahaa ja arvostella selän takana. Eihän sellainen voi loukata, mitä toinen ei kuule.

Se mitä ja miten puhumme ihmisistä vaikuttaa kuitenkin olennaisesti meidän kykyymme kohdata muita ihmisiä.

Jos naisista puhuu huorina, tyrkkyinä, bimboina, ämminä, lehminä ja reikinä rateissa vaikuttaa se väkisin ajatuksiimme ja sitä kautta kykyymme kohdata heitä. Jos puhumme puolisoistamme vätyksinä, tossuina, urpoina, saamattomina paskoina ja kaljamahoina, vaikuttaa se väkisin ajatuksiimme ja sitä kautta kykyymme kohdata heitä. Jos puhumme maahanmuuttajista terroristeinä, raiskaajina, karvakäsinä ja kebabin paistajina, vaikuttaa se väkisin kykyymme kohdata heitä. Jos puhumme esimiehistämme pikku pomoina, turhan tärkeinä kusipäinä ja ylipalkattuina tyhjän toimittajina, vaikuttaa se väkisin kykyymme kohdata heitä.

En missään nimessä tarkoita, ettei asioista saisi puhua, mutta on eri asia ”arvostella” yksilön käyttäytymistä ja puhua siitä, kuin luokitella joku/jotkut kokonaan tietyn leiman alle. Usein tuntuu, että käytämme näitä halventavia ilmaisuja lähinnä ollaksemme hauskoja tai nostaaksemme omaa arvoamme halventamalla muita.

Käyttämämme sanasto vaikuttaa ajatuksiimme, ajatuksemme vaikuttavat tunteisiimme ja tunteet vaikuttavat käyttäytymisemme. Mielestäni hyvä ohjenuora on koittaa puhua niin, että vaikka puheen kohde kuulisi, ei itselle tulisi tarvetta pyydellä anteeksi tai selitellä sen enempää. Toki jos omasta mielestä on ok kutsua huoraksi päin naamaa henkilöä, joka ei kyseistä ammattia harjoita tai sanoa maahanmuuttajataustaista ihmisestä terroristiksi ilman, että hän todistetusti sellainen on, niin silloin kyseessä on paljon syvempi ongelma, joka ei varmastikaan pelkästään meidän blogia lukemalla muutu.